uutuudet yla

Tuoteuutisia

Megger TDS-NT osittaispurkausmittauslaitteisto

Aleksi Haverila teki Perel Oy:lle diplomityön

osittaispurkausmittausten kannattavuudesta.

Diplomityössä tutkittiin keskijännitemaakaapelien systemaattisen diagnosoinnin taloudellista kannattavuutta. Koska työ keskittyi XLPE-kaapelien offline-mittauksiin, tuloksissa merkittävään rooliin nousi verkon rakenne. Offline-mittalaitteet kykenevät mittaamaan useiden kilometrien pituisia kaapeleita. Suomessa pääosin silmukoitua verkkoa käytetään kuitenkin säteittäisenä verkon käytöllä. Tämä tarkoittaa käytännössä erottimien ohjausta, kun verkko on rakennettu niin, että muuntajille on kaksi tai useampaa syöttösuuntaa. Näiden varayhteyksien olemassaolo mahdollistaa verkon toimintavarmuuden vikatilanteen sattuessa, mutta samanaikaisesti rajoittaa mitattavan kaapelin pituutta, sillä osittaispurkausmittauksia ei voida tehdä erottimien läpi riippumatta siitä onko erotin kiinni vai auki.

Nykyään maakaapeliverkkoa rakennetaan pääosin XLPE-eristeisellä maakaapelilla. Öljypaperi- ja muovieristekaapelien suurimmat eroavaisuudet liittyvät niiden vikaantumismekanismeihin. Öljypaperikaapeleissa vesipuut aiheuttavat merkittävän määrän vikaantumisia, kun taas XLPE-kaapeleissa vesipuut eivät ole olleet ongelma alun tuotannon jälkeen. Tästä syystä muovieristekaapeleiden kunnonvalvontaan soveltuu paremmin osittaispurkausmittaukset kuin häviökerroinmittaukset. VLF-menetelmällä on mahdollista toteuttaa häviökerroinmittausten lisäksi osittaispurkausmittauksia. VLF-menetelmä on kuitenkin menetelmänä hidas, sillä kaapelin mittaaminen vaatii kaapelin pitkää rasittamista. Tämä rasitus voi myös ikäännyttää kaapelia. DAC-menetelmässä vaimeneva vaihtojännite ei rasita samalla tapaa kaapelia ja se on nopeampi toteuttaa. Varsinkin käytössä olevien XLPE-kaapelien kunnonvalvontaan DAC-menetelmä soveltuu paremmin, kun häviökerroinmittauksella paremmin todettavissa olevat kosteusvauriot ovat harvinaisia. DAC-menetelmässä voidaan myös hyödyntää 50 Hz taajuutta, jolloin mittaus on verrattavissa käyttöjännitteellä tehtävien testien, kuten tuotantotestien, kanssa.

Diplomityöstä ei voida vetää yleispätevää vastausta kannattavuuteen, koska yksittäisen parametrin vaikutus kannattavuuteen voi olla suuri. Kun Suomessa on noin 80 erilaista verkkoyhtiötä, joiden verkon toimintaympäristöt ja rakenteet eroavat merkittävästi toisistaan on kunnonvalvonnan kannattavuus kompleksinen käsite. Osittaispurkausmittausten kannattavuuden arviointi ja kunnonvalvontamallin optimointi vaatii tarkkaa tapauskohtaista analyysiä.

  Mikäli olet kiinnostunut osittaispurkausmittausten taloudellisesta soveltuvuudesta oman verkon rakenteeseen, diplomityön tehnyt Aleksi Haverila on juuri nimitetty Perelin mittalaitepuolen tuotepäälliköksi. Aleksi voi joko auttaa laskemaan tai toteuttaa verkkoanne koskettavien kannattavuusarvioiden laskennan valmiilla Excel-pohjallaan. Kysy lisää!

Linkki Aleksi Haverilan diplomityöhön

Kysy lisää osittaispurkausmittalaitteista tai -mittauksista:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 019 8711 424

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 019 8711 414

Tuotteet

Perel Oy maksutavat