ELKOMIT ry varoittaa, että komponenttipula voi kestää kesään 2022: Autotehtaat joutuvat sulkemaan oviaan ja pelikoneita joutuu odottamaan kuukausia. Syyksi on ilmoitettu komponenttipulan, joka saattaa kestää vielä vuoden. Komponenttipula koskee kaikkea sähkömekaniikkaa, mutta suurin pula on puolijohteista, kansankielellä siruista.

Suurimmat puolijohteiden käyttäjät ovat suuruusjärjestyksessä älypuhelimet, tietokoneet, datakeskukset, teollisuuselektroniikka, autoteollisuus, kulutuselektroniikka ja langaton tiedonsiirto.

Neljä viidesosaa puolijohteiden raaka-aineen, piin valmistuksesta on keskittynyt neljään yritykseen ja piin niin sanottuja valimoita seisoo muun muassa Texasin talvimyrskyn ja Taiwanin vesipulan vuoksi. Elektroniikan valmistusketju piin valimoista elektroniikan komponenteiksi ja laitteiksi on pitkä ja uusien tuotantolinjojen Investoinnit eivät ole pysyneet kysynnän perässä, joten nopeasti pula ei pääse purkautumaan.

Komponenttipula voi kestää vielä vuoden!

”Nyt puhutaan jo suoranaisesta komponenttipulasta, joka saattaa kestää vielä vuoden 2022 kesään saakka”, varoittaa puheenjohtaja Kari Pekkala elektroniikan komponenttien maahantuojia edustavasta ELKOMIT ry:stä.

Puolijohteita käytetään lähes kaikkialla ja kaikki käyttökohteet myös kasvavat kiihtyvään tahtiin. Datakeskusten, palvelimien ja tiedonsäilytyksen tarve ja määrä kasvaa nopeimmin ja datakeskusten arvon ennustetaan lähes tuplaantuvan noin 102 miljardiin dollariin vuoteen 2024 mennessä. Pelaaminen, sosiaalisen median käyttö, etätyön lisääntyminen ja virtuaalivaluuttojen louhinta ovat siis esimerkkejä syistä puolijohteiden saatavuusongelmiin ja pitkiin toimitusaikoihin, mutta ei kuitenkaan ainoita.

Toinen suuri tiedonsiirtokapasiteetin ja prosessointikyvyn tarvitsija on IOT, joka nyt leviämisvaiheessa myös tarvitsee kasvavasti pilvipalveluita ja datakeskuksia, joihin uppoaa tonneittain elektroniikan komponentteja.

Valtavien volyymien vuoksi suurimmat puolijohteiden käyttökohteet ovat mobiililaitteet ja älypuhelimet sekä henkilökohtaiset tietokoneet oheislaitteineen. Langattomat laitteet tarvitsevat verkkoja. Tällä hetkellä nopeasti kasvavat juuri 5G-verkot, jotka vaativat 4G-verkkoihin verrattuna enemmän virranhallintaa ja häiriönestoa, joka syö moninkertaisesti enemmän komponentteja.

Samanaikaisesti liikenne sähköistyy ennustettua nopeammin. Hybridiautoissa on kolme kertaa enemmän puolijohteita kuin polttomoottoriautossa ja sähköautossa vastaavasti kolme kertaa enemmän kuin hybridiautossa. Autot ja kulutuselektroniikka ovat lähes yhtä suuria puolijohteiden käyttäjiä. Jopa yksittäiset rakennushankkeet kuten Kiinan rataverkon sähköistäminen syventävät komponenttipulaa.

Puolijohteiden ohella lisääntyneet toimitusongelmat vaivaavat kaikkea elektromekaniikkaa kuten liittimiä, joiden saatavuutta hidastaa metallien ja muovien toimitusongelmat ja logistiikan häiriöt. 

Varautuminen ja puskurivarastot ovat tulleet ihan uudella tavalla tärkeiksi. Nyt saattaa muutaman sentin arvoisen komponentin puute estää miljoonan euron laitteen valmistamisen tai viivästyttää auton luovutuksen omistajalle kuukausilla, toteaa toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää ELKOMIT ry:stä.

Lisätietoja: ELKOMIT ry/Veli-Matti Kankaanpää, puh 0400 600037

ELKOMIT ry edustaa elektroniikan komponenttien, mittalaitteiden ja tuotantolaitteiden tavarantoimittajia.

Tuotteet

Perel Oy maksutavat